KERESÉS ARCHÍVUM/TARTALOM LAPOZÓ
Év  

  
       
             
   2022/szeptember
MAGYAR MŰHELY
• Gyürke Kata: „Én még a XIX. században járok” Beszélgetés Cserhalmi Györggyel
• Pólik József: Mit üzent a császár? Najmányi László (1946-2020) – 2. rész
• Gelencsér Gábor: Sűrű leírások Jeles András: Ahogy seb néz a távozó szuronyra
• Hegyi Zoltán: És a bokréta rajta Papp Gábor Zsigmond: Bereményi kalapja
• Déri Zsolt: Balaton, Trabant, Tarr-vízió Kécza András: Ott torony volt – Víg Mihály-portré
• Soós Tamás Dénes: Lefelé a gyászhegyről Beszélgetés Csoma Sándorral
ÖKO-FILMEK
• Hódosy Annamária: Ökoapokalipszistől a szolárpunk utópiáig Biomozi-trendek
• Fekete Tamás: Az oroszlán ugrani készül Baltasar Kormákur: Fenevad
• Varró Attila: Akik üvegházban élnek Klímaválság modellek a 60-as években
• Forgács Nóra Kinga: Egy tehén meghámozása Andrea Arnold: Tehén
SZÍNÉSZLEGENDA
• Báron György: Egy férfi és… Jean-Louis Trintignant (1930-2022)
A MÚLT BŰNEI
• Lénárt András: Horogkereszt Hispániában Spanyolországban élő nácik a filmeken
• Kránicz Bence: Aki legyőzte Eliot Nesst Brian Michael Bendis – Marc Andreyko: Torso
ARCHÍVUMOK TITKAI
• Barkóczi Janka: Elsüllyedt kincsek Archívfilm fesztiválok
FESZTIVÁL
• Gerevich András: Kinek akarsz hazudni? Friss Hús Fesztivál: Queer Dreams
• Baski Sándor: Go West! Karlovy Vary
KÖNYV
• Fekete Tamás: Rajongói portrék Filmtekercs: Tíz a huszonegyből
• Kolozsi László: Felforgatás Gerőcs Péter: Werkfilm
KRITIKA
• Huber Zoltán: Amerikai psziché Jordan Peele: Nem
• Kovács Kata: Szatíra a parton Ruben Östlund: A szomorúság háromszöge
• Gyöngyösi Lilla: A Hópárduc lábnyoma Csoma Sándor: Magasságok és mélységek
• Vajda Judit: Ötletözön Rohonyi Gábor – Vékes Csaba: Szia, Életem!
• Kovács Patrik: Az elveszett nemzedék Kerékgyártó Yvonne: Együtt kezdtük
• Pethő Réka: Érzelmek a kígyó árnyékában Clio Barnard: Az essexi kígyó
MOZI
• Gyöngyösi Lilla: Ők
• Pozsonyi Janka: 3000 év vágyakozás
• Rudas Dóra: Fiatal szeretők
• Bárány Bence: A hónap dolgozója
• Fekete Tamás: Született hazudozó
• Benke Attila: Rosszkor, rossz helyen
• Búzás Anna: King – Egy kis oroszlán nagy kalandja
• Orosdy Dániel: A gyilkos járat
• Orosdy Dániel: A gyilkos járat
STREAMLINE MOZI
• Herczeg Zsófia: Cryptozoo
• Benke Attila: Amparo
• Kovács Gellért: Tralala
• Varró Attila: Préda
• Vincze Teréz: Carter
• Huber Zoltán: A komédia királya

             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
              
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
    
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
     
bejelentkezés/regisztráció a kedvencekhez
 
 

Fesztivál

Friss Hús Fesztivál: Queer Dreams

Kinek akarsz hazudni?

Gerevich András

A queer-szekció szinte mindegyik filmje drámai és melankolikus hangvételű, beteljesületlen kapcsolatokat állít a középpontba.

 

Marilyn Monroe-t imitáló transzvesztita, intimgyantázás, szájból szájba csorgatott sör a tengerparton, rizsporos paróka, a lépcsőházban lehajított hímes tojás, repülő trambulin és Juszt László, mint pszichoterapeuta, megannyi meglepetés, motívum és szimbólum. Idén ismét gazdag és sokszínű válogatást nézhettünk meg a Friss hús rövidfilm-fesztivál LMBTQ (leszbikus-meleg-biszexuális-transzszexuális-queer) szekciójában, kimondottan erős filmeket többféle műfajban, helyszínen, korban, különféle kérdésfelvetéssel járva körül a heteroszexuális világon túli érzelmek és vágyak kihívásait és küzdelmeit. A három magyar kisfilm mellett egy német, francia, bolgár és amerikai alkotást válogattak be az összeállításba. Mégis sok a közös ezekben a filmekben, ami talán részben a kurátori koncepció, részben a domináns közhangulat eredménye. Szinte mindegyik film drámai és melankolikus hangvételű, beteljesületlen vagy feszült kapcsolatokat állít a középpontba, és többségük a kamaszkori és ifjúkori identitáskeresés és felvállalás nehézségeit dramatizálja. Persze a generációs fókusz nem véletlen, mivel maga a kisfilm, mint formátum, általában pályakezdő rendezők ugródeszkája, a szekcióban mindegyik film alkotója harminc éves kor alatt van, a pálya elején, saját korosztályuk és élettapasztalatuk adja a témát, másfelől, talán a queer filmművészetre általában elmondható, hogy a kamaszkor és a coming-out a visszatérő legfontosabb téma, hiszen ez a konfliktusokkal és gyötrelmekkel teli életkor a leggazdagabb drámai alapanyag.

A német Jonathan Berlin Augusztus című alkotása az egyetlen történelmi film, kosztümös dráma, ami a francia forradalom után, 1790-ben játszódik. Két nemesi származású kamasz elszökik otthonról, hogy megkóstolhassák a szabadság ízét, és egymást. A bujkálás rövid ideje alatt a felvilágosodás eszméiről beszélgetnek: mi az egyenlőség és az igazságosság, mit tennének kiváltságos pozíciójukban. Egyszerre próbálják megérteni és meghatározni saját társadalmi szerepüket és barátságuk természetét. A válogatásban ez az egyetlen beteljesült szerelem, de sajnos ők sem lehetnek együtt boldogok: miután elkapják őket, csak titkos levelezésen keresztül tudnak kapcsolatot tartani, de sem optimizmusuk, sem érzelmük nem törik meg, emiatt is tanulságos a mai közönség számára ez a gyönyörűen fényképezett, költői hangvételű film. Hasonló korú, tizenöt éves fiúk történetét meséli el Maxime Hermet Summer friends című filmje, de ez már a jelenben játszódik a francia tengerparton. Érdekes hasonlóság, hogy a meztelenség mindkét kisfilmben úszás közben mutatkozik meg, különben egy-egy csóknál a hét filmből egyik sem mutat többet. A Queer Dreams szelekció egyik alkotása sem mutatja be nyíltan a testi aktust, a filmek többsége csak sejtet vagy sugall – talán a kurátorok nem mertek többet bevállalni ebben a politikailag nehéz időben, hiszen a nemzetközi palettán nehéz úgy manapság hét queer filmet összeállítani, hogy egyik sem tekinti feladatának a testi szerelem reprezentálásáttalán az egészestés filmek többségében ezért sem kerülnek Magyarországon forgalmazásba. A francia film klasszikus témát vesz alapul: egy közeli barátságról szól, amiben a fiatalabb srác titokban szerelmes a barátjába, és amikor annak érdeklődését felkelti egy nő, a fiú néma vallomást tesz, szájon csókolja a másikat, de a szerelem nem kölcsönös, a baráti kötődés viszont elég erős, hogy ezt is elbírja, az elutasításnál erősebb az elfogadás.

A válogatás talán legeredetibb alkotása Antonio Marziale amerikai filmje, a Starfuckers, amit a Berlinale és a Sundance fesztiválon is sikerrel játszottak. Ez a film egyszerre thriller, majd a dráma és komédia eszközeivel is dolgozó transzvesztita performansz, ami noir hangulattal indul majd átfordul campbe. Egy sikeres és gazdag hollywoodi filmrendező fiatal feltörekvő színészeknek nagy szerepeket ígér, majd kihasználja őket saját perverz fantáziájának eljátszásához. Marziale maga alakítja az egyik szereplőt, a Marylin Monroe-t is eljátszó átvert színészt, akinek bosszúját dolgozza fel a film. Meglepő, hogy a válogatásban az a két film, ami nem csak fiatalok feltárulkozásáról szól, hanem idősebb meleg férfit is behoz a történetbe, ott ők a szexéhes ragadózót, a veszélyforrást képviselik, és csak a fiatalabb fiúk szemszögén keresztül bontakozik ki a karakterük.

A bolgár Szlava Dojcseva Tojáshéj című filmje közelebb áll a magyar valósághoz: nemcsak a kommunista években felhúzott egyen lakótelepek és lepukkant vonatok emlékeztetnek a magyar tájra, de a központi probléma, a homofóbia, az el-nem-fogadás, a szülő-gyerek gender-konfliktus is meghatározó a kelet-közép európai régióban. A leszbikus pár nem töltheti együtt a húsvétot, mindketten külön-külön a saját családjukat látogatják meg, nem vihetik haza a társukat. A főszereplő kapcsolata apjával nyomasztó és feszült, de összeköti őket a közös munka, a tűzifa behordása, és a kényszeredett csendet rögtönzött játékos rigmusokkal oldják fel. Egész jól egymásra hangolódnak, amíg nem kell a lényegről beszélni, amig minden szó csak a kimondhatatlant leplezi, de amint átlépi a lány a határt, meghívja az apját magukhoz, az feszült némasággal felel. A festett tojás egyszerre az újjászületés és a törékenység jelképe, a film központi témája az elutasítás, az előítéletek által tönkretett szülő-gyerek kapcsolat, a hangulata melankolikus, de nem reményvesztett. A film bolgár bemutatóját egy szélsőjobboldali tüntetés követte – kisfilmnek régen lehetett ekkora hatása.

Idén a magyar queer filmek is erősek voltak. Bagossy Júlia kisfilmje, A kutyák nem esznek füvet nyitotta a blokkot, kedves, naiv film, erős képekkel, de nem feltétlenül meggyőző történettel. Egy rövid, jó hangulatú közös séta után a főszereplő úgy belehabarodik egy idegenbe, hogy terápiába kényszerül, ahol az öngyilkosság gondolatával is eljátszik, és még az éjjeli beszélgetései istennel is az idegen nőről szólnak. Kungl Zsigmond filmjében, Nem mentem el apám temetésére, lefekvéskor imát mond el a főszereplő. Meglepő, és valószínűleg a jelenlegi magyar korszellemet tükrözi, hogy három magyar queer kisfilmből kettőben is megjelenik az istenhit, illetve az ima. Kungl filmje jól ábrázolja mélységeiben a kaotikus érzelmeket, a friss és nyers, feldolgozatlan gyászt. A főszereplő Vilmos (Németh Áron Valentin) elveszetten bolyong saját érzelmei zűrzavarában, igaz rá a jó magyar mondás, azt sem tudja magáról, fiú-e vagy lány, ahogy részegen kikezd nővel és férfival egyaránt, míg egy meleg férfi lakásán majd ágyában nem találja magát. „Kinek akarsz hazudni?” kérdi az anyja a telefonban, holott annyira el van veszve a gyász súlya alatt, maga sem tudja, mi az igazság. Szintén nagyon erős és talán a legbátrabb film, a közönségdíjat is elnyerő Alba Vulva, Vermes Dorka alkotása. Már az is merész, ahogy a több helyszínen játszódó filmben (utca, jógaterem, öltöző, kozmetikus) csak nők szerepelnek, olyan világ ez, ahol a férfiak csak távoli veszélyforrásként léteznek. Edina (Homonnai Katalin) nem tudja túltenni magát azon, hogy szakított vele a barátnője. A film fő jelenete egy intimgyantáztatás, amiben a valóság több szálon is párhuzamba kerül: a testi fájdalom tükrözi a lelki kínlódást, és az ügyesen megírt párbeszédben az elhagyott, terhes kozmetikus traumája rímel a főszereplő saját elhagyatottságára, úgy beszélnek párhuzamosan heteroszexuális és homoszexuális kapcsolatról, mintha ugyanarról beszélnének. A film őszintén és bátran meri felmutatni a középkorú női testet a maga leplezetlen szépségében.

Kinek akarsz hazudni? Mindegyik filmre elmondható, hogy fel akar mutatni valami személyes igazságot az élet valóságából, a heteroszexualitáson túli élet érzelmeiből, vágyaiból és traumáiból, mindegyik őszinte párbeszédre hívja a közönséget.


A cikk közvetlen elérhetőségei:
offline: Filmvilág folyóirat 2022/09 44-46. old.
online: http://filmvilag.hu/xereses_frame.php?cikk_id=15469