KERESÉS ARCHÍVUM/TARTALOM LAPOZÓ
Év  

  
       
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
              
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
    
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
   1987/április
• Kornis Mihály: A krízis – és a divatja
• Nóvé Béla: Happening helikopter-huzatban
• Reményi József Tamás: Both Benedek emlékműve Hajnali háztetők
• Székely Gabriella: Input – output Csók, anyu
• Lukácsy Sándor: Mit takar el a fügefalevél? Banánhéjkeringő
• Pošová Kateřina: Túl sok a színes csomagolás Beszélgetés Jiří Menzellel
• Koltai Ágnes: Hit, remény, félelem O-bi, O-ba, avagy a civilizáció vége
• Matos Lajos: Vigyázat! Jön a habverő! Gyilkos robotok
• Bikácsy Gergely: Don Quijote győzelme Buñuel Mexikóban
MÉDIA
• György Péter: Reklámkorszak Remlámfilm
• Lajta Gábor: Mona Lisa szereti a banánt Reklám és művészet
• Koltai Ágnes: „Gondolkodjon, érdemes!” A magyar reklámfilmekről
• Szemadám György: A rek-lám-fil-mek fon-to-sak! Reklámfilm
LÁTTUK MÉG
• Nagy Zsolt: Silverado
• Vida János Kvintus: Esti eső
• Hegyi Gyula: A tuareg bosszúja
• Baló Júlia: Szerepcsere
• Farkas Ágnes: Éden akció
• Faragó Zsuzsa: Csulandra
• Faragó Zsuzsa: Rám zuhant az éjszaka
• Tamás Amaryllis: Emlékek, emlékek
• Gáti Péter: Bagoly mondja verébnek
• Tamás Amaryllis: Becéző szavak
KÖNYV
• Báron György: Egy szerelem krónikája
KRÓNIKA
• N. N.: Levélváltás az amatőrfilmről

             
             
             
             
             
             
             
     
bejelentkezés/regisztráció a kedvencekhez
 
 

Krónika

Levélváltás az amatőrfilmről

N. N.

 

A Magyar Amatőrfilm és Videó Szövetség Elnökségének

 

 

Tisztelt Elnökség!

 

Különösnek tűnhet, hogy mi, amatőrfilmesek nyílt levélben fordulunk Önökhöz, hiszen a személyes találkozások alkalmával sort keríthettünk volna az alábbi pontok megbeszélésére. Mégis ezt a formát választottuk, mert úgy gondoljuk, szükségük van ezeknek a kérdéseknek a nyilvánosságra. Ilyen módon más amatőrfilmesek is csatlakozhatnak felvetéseinkhez, kiegészítve azokat, másrészt fontos, hogy az itt felsorolt, megoldásra váró problémák sorsa követhető és számonkérhető legyen.

Mi – e levél aláírói – úgy véljük, hogy a MAFSZ egyre kevésbé tudja megoldani azokat a feladatokat, amelyeket a magyar amatőrfilm képviseletével vállalnia kell. A szemléken feltűnő és a zsűrik által is elismert alkotások elvesznek a szélesebb, nem szakmai közönség számára, mert a MAFSZ nem foglalkozik a filmek menedzselésével. Nem jött létre amatőrfilmes közösség sem, hiányoznak a stúdiók közötti kapcsolatok is.

Az utóbbi években egyre inkább megfigyelhető az amatőrfilmes tábor differenciálódása. Az eltérő hozzáállással és céllal készülő művek különbözősége szembetűnő. A Szövetség ennek ellenére úgy tesz, mintha vele szemben minden tagja azonos igényeket állítana, és úgy lép föl, mintha az amatőrfilmben a szabadidős tevékenységet kellene támogatnia. Nem veszi figyelembe, hogy az amatőrfilm mindenkori színvonalát nem a hobby-filmek, hanem a művészi igénnyel készült művek határozzák meg. Tehát a legfontosabb elméleti feladat az amatőrfilm fogalmának újradefiniálása lenne, olyan módon, hogy az tükrözze a kialakult helyzetet, az indíttatások közti különbségeket. Például szükség van a nonprofessional film fogalmának tisztázására, különösen azért, mert ennek a fajta filmes attitűdnek nemzedéki tartalma van.

 

Az általunk legfontosabbnak ítélt teendők az alábbiak:

 

1. Tájékoztassa a MAFSZ a tagságot az amatőrfilm-forgalmazás jogi kereteiről, illetve dolgozzon ki új lehetőségeket. Szükség van terjesztésre szánt blokkok összeállítására hetven–nyolcvan perces felbontásban, régi és új amatőrfilmekkel.

 

2. Kutassa fel a szövetség a Moziüzemi Vállalatokon keresztül nyíló további lehetőségeket, és szorgalmazza amatőrfilmek vetítését a profifilmeket játszó vidéki és fővárosi mozikban.

 

3. Juttassa el az amatőrfilmeket a kábeltévé-hálózatokhoz.

 

4. Jelenleg az országban csak néhány filmklubban vetítenek rendszeresen amatőrfilmeket (például Benkó-klub, Műcsarnok, Szegeden a 8.15-ös filmklub). A MAFSZ a Filmklub Szövetséggel konzultálva juttasson el amatőrfilm blokkokat más filmklubokhoz is. Teremtsen fórumot a Szövetség az amatőrfilmnek, hívjon össze szűkebb szakmai összejöveteleket is. Ne a fesztivál legyen az egyetlen alkalom, ahol az amatőrfilmesek egymással és a közönséggel találkozhatnak.

 

5. A Szövetség éljen a Joshfilm– Fischerfilm által már korábban felajánlott lehetőséggel. A stúdió saját mozijában vetítéseket szervezne a MAFSZ archív anyagából is.

 

6. A fonyódi amatőrfilmes táborban már felvetett kérdésekre utalva:

 

a) A MAFSZ vezetésében nyitottabb szervezeti formára van szükség. Az elnökségbe való jelölésnél és választásnál demokratikusabb eljárást kell alkalmazni, hogy a fiatalabb amatőrfilmes generáció képviselete is biztosítva legyen.

 

b) Az elnökségi pozíciók betöltésének időtartamát egy évre, az újraválaszthatóságot pedig háromszori alkalomra kell korlátozni.

 

Nem kívánjuk, hogy az amatőrfilm a profifilmes menedzselés bizonyos elemeit átvéve elveszítse sajátos jellegét, de szeretnénk, ha mint amatőrfilm utat találna közönségéhez. Reméljük, ezen folyamodványunk, ellentétben a korábbi próbálkozásokkal – mint például a Kőbánya vagy a Joshfilm elképzelései – eredményt érne el, ezért kérjük a vezetőséget, hogy az áprilisi Országos Fesztivál megnyitóján ismertesse, hogy a felvetett kérdésekkel mily mértékben ért egyet, illetve mennyiben valósították meg javaslatainkat. Természetesen várjuk nyilvános válaszukat is a sajtóban.

Jóindulatukat előre is megköszönve:

 

Mészáros Róbert (8.15-ös filmklub), Tolnai Katalin, Falcsik Tünde, Röhrig Géza, Csákvári József, Bánfalvi András, Kocsis Tibor, Pesty László (ELTE Vizuális Műhely); Rinyu Andrea, Ács Miklós, Szőke András, Kósa László (Kőbányai Nonprofessional Film), Szabó Tibor (Budavári Schönherz Stúdió), Bollák Csaba (Debrecen), Medgyesi Gabriella, Fuksz Lehel (Studio 80. Tatabánya), Major Balázs (Szeged), Sommer Andrea.

 

Budapest, 1987. január 23.

 

 

*

 

 

Tisztelt Szerkesztőség!

 

A Filmvilág szerkesztősége, választ kérve átküldte nekünk 18 amatőrfilmesnek szövetségünk elnökségéhez címzett levelét. Nyilvános levélváltásnak olyan kérdésben látjuk értelmét, mely tárgykörben a lap olvasótábora tájékozott. Sajnálatosan ez nem mondható el sem az amatőrfilmmozgalomról, sem a Magyar Amatőrfilm és Videó Szövetségről.

Ezért úgy gondoljuk, hogy a levélre válaszunkat az Amatőrfilm című belső kiadványunkban tesszük közzé, amelyet a MAFSZ valamennyi tagja, így a levél írói közül kilencen megkapnak, és hozzájuthatnak a mozgalom szövetségen kívüli résztvevői is. Tájékoztatásul közöljük, hogy a Magyar Amatőrfilm és Videó Szövetség 1987. április 11-én, Pécsett, a XXXIV. Országos Amatőrfilm Fesztivállal együtt esedékes küldöttközgyűlésén, valamennyi érdekelt részvételével meg kívánjuk tárgyalni a levélben foglalt problémákat. Örömünkre szolgálna, ha a fesztiválon és a küldöttgyűlésen részt venne a Filmvilág képviselője, és beszámolna a látottakról, hallottakról a lap olvasóinak.

 

Üdvözlettel:

Simó Sándor, elnök

Dékány István, főtitkár

 


A cikk közvetlen elérhetőségei:
offline: Filmvilág folyóirat 1987/04 63-64. old.
online: http://filmvilag.hu/xereses_frame.php?cikk_id=5572