Tartalmi elemek kiemelse
rendez | sznsz | operatr | forgatknyvr | zensz | egyb szemly | filmcmek | egyb cm | Mindegyik | Egyik sem
Jellje be, mely tartalmi elemeket szeretn kiemelve ltni a szvegben!

Gzpunk

Steampunk trtnelem

Etdk gzturbinra

Beregi Tams

Az ipari forradalmak nyomán mindig felvetdik a kérdés: történhetett volna másképp is? A gzpunk a tudomány és a technológia képzeletbeli történelmének krónikája.

 

A magyarra meglehetsen esetlenl gzpunknak fordthat steampunk a science fiction, a fantasy s a trtnelmi regny klns egymsra tallsbl jtt ltre a hetvenes-nyolcvanas vekben. A mfaj K. W. Jeter amerikai rnak ksznheti a nevt, aki a cyberpunk s a gz szavakat gyrta ssze, gy prblvn definilni az olyan regnyeket, melyeket Verne s H. G. Wells 19. szzadi fantasztikus mvei (Nemo kapitny, Az idgp etc.) ihlettek, de amelyek egy alternatv mltat s egy lehetsges trtnelmet brzolnak. Ebben a mltban s ebben a trtnelemben a technika hatalmas fejldsnek indul, ltet eleme azonban a gz lesz, amelynek ksznheten lnyegben elmosdik a hatr a tudomny s a mgia kztt. A steampunk a technika s a varzslat romnct hirdeti, a trtnelmi mlt s a lehetsges jv frigyt, amelybl olyan vilg szletik, mely egyszerre archaikus s futurisztikus, utpisztikus s antiutpisztikus, mulatba ejt, s bjosan megmosolyogtat.

A legkorbbi steampunk-szerzk kztt Mervin Peakle-t (Gormenghast regnytrilgia), Michael Moorcockot (Warlord of the Air), Tim Powers-t (Anubisz kapui), James Blaylockot (Homunculus) s K. W. Jetert (Morlock jszakja) szoks emlegetni, de a mfaj az 1990-es vekben vlik kzismertt, William Gibson s Bruce Sterling A gpezet cm regnyvel: a trtnet szerint az els analitikus szmtgp a tizenkilencedik szzad vgn megplt, gy az informcis trsadalom mr a viktorinus korban elrkezik.

A steampunk mfaj a posztmodern sajtos termke: eklektikus s anakronisztikus egyszerre. Az idskok keversvel alternatv mltat, jelent vagy pp jvt teremt, gynyr anomlikkal s idegest entrpikkal teli vilgokat, melyekben a kpzelet s annak gyakorlati megvalsulsa nha egszen paradox viszonyban ll egymssal. A steampunk a sci-fi tudomnyossgt sznleli, de valjban jval ltudomnyosabb annl; a fantasy nosztalgijt mmeli, de valjban sokkal rafinltabb s kibrndultabb emennl. Ha a sci-fi krdse a „mi lenne, ha?”, akkor a steampunk gy teszi fel a krdst: „mi lett volna, ha?”. A steampunk ily mdon nagy sznlel, a giccs gyermeke, persze a sz j rtelmben: kprzatos kosztmbe ltztetett lvalsg, lid s ltr.

A „tudomnyos romnc”, „indusztrilis fantasy” szinonimkkal is illetett steampunknak ma mr rengeteg vlfaja ltezik. Mg a szoros rtelemben vett steampunk csak ismert trtnelmi korokban (ltalban a 19. szzadban) jtszdhat, addig a lazbb rtelmezsek a mfajba soroljk a mienkre hasonlt, de prhuzamos vilgokban jtszd mveket is. A steampunk az irodalom mellett mra termszetesen a moziban s a szmtgpes monitorokon is megtallta a helyt. De a gzpunk mfajnak ma mr van rendszeresen jelentkez folyirata (Steampunk Magazine), sajt zenei stlusa, ruhadivatja, st, laks- s designkultrja is. Ez utbbit jl pldzza az Olly Klassen nmet excentrikus milliomos ltal felptett hzi mozi, amely Nemo kapitny Nautilus tengeralattjrjnak vettjt utnozza, vagy a Jake von Slatt nven fut egyn ltal barkcsolt, si rgpdarabokbl sszelltott „art deco” szmtgp. De ltezik mr Els Bcsi Anakronista Trsasg is, a neten pedig tallhat steampunk wikipdia s steampunk Google is, steampunk nvgenerlval: jelen cikk szerzje pldul ott kapta a megtisztel Anthony Playfoot nevet.

Hol nem volt, hol nem lesz

A steampunk filmek elszeretettel helyezik trtneteiket a 19. szzad Anglijba, vagy annak tmitizlt megfeleljbe. A hres viktorinus irodalmi alakokbl (Allan Quatermain, Nemo kapitny, Dorian Gray, Mina Harker, Tom Sawyer, Dr. Jekyll / Mr. Hyde meg a lthatatlan ember) verbuvldott Szvetsg (A szvetsg, Stephen Norrington, 2003) a szzadfordul Londonjbl indul vilgmegment kldetsre a Nautilus tengeralattjrn. Phileas Fogg, a 80 nap alatt a fld krl (Frank Coraci, 2004) hiperaktv gentlemanje ugyancsak Londonbl kezdi, egy vakmer fogads utn, vilgkrli szguldst. A mintegy ht ven t ksztett gzpunk-anime, a Steamboy (Katsuhiro Otomo, 2004) fhse, Ray a szvgyrak vrosbl, Manchesterbl jut el Londonba, az 1866-os vilgkilltsra, ahol a Kristlypalota krnyke gpszrnyek monumentlis sszecsapsnak sznhelyv vlik. De rismerni az indusztrilis korszak Londonjra Gothia pestis sjtotta, stt rnyvrosban, ahol az Oscar-djra jellt rnyanimcis kisfilm, a Jasper Morello rejtelmes fldrajzi felfedezsei (Anthony Lucas, 2004) fhse, a vzna, szomor lghaj-navigtor l, s a 19. szzad Anglija jelenik meg a The Chaos Engine (Koszgp) cm, 1993-as szmtgpes jtk vilgban is, amelyet egy elszabadult si megaszmtgp hajtott uralma al. A Philip Pullmann regnybl kszlt Az arany irnyt (Chris Weitz, 2007) ifjonti hsnje, Lyra Belacqua ezzel szemben Oxfordbl indul a misztikus szak fel, hogy kidertse bartai titokzatos eltnsnek okt, s ugyancsak a vidk Anglija bukkan fel Neil Gaiman Csillagporban (Matthew Vaughn, 2007) ahonnan a hsszerelmes Tristan tlp a fal tloldaln tallhat mesevilgba.

A steampunk szerzk anglomnija nem vletlen, hiszen Nagy-Britannia volt az ipari forradalom blcsje. Anglia a 19. szzad kzepre a sznbnyk, a kohk, a gyrak, a gigszi gzturbinkkal teli textilzemek, a vasti snek, a fogaskerekek, a gzhajk orszgv vlt, ahol az eget kmnyfst stttette el, s ahol, legalbbis az iparvrosok kzelben, mindennaposak voltak a savas knesk. Ezzel prhuzamosan azonban ltezett egy bks, vidki Anglia is a maga zld legelivel s tet iszogat arisztokratkkal teli kastlyaival. Londont is hasonl kettsg jellemezte: egyfell a halads, a technika, a jv, a gazdagsg, az optimizmus, msfell a nyomor, a ktsgbeess vrosa volt, mely j Babilonknt szvja be, s rli fel az ide vetdk lelkt. Ez a kettsg megfelel a steampunk vilgkpnek, hiszen minden kellk rendelkezsre ll egy trtnelmiessgben elnagyolt s fantasztikussgban rnyalt mili kidolgozshoz. A fantasyvel szemben, amely szimbolikus, tradicionlis s totalitrius nosztalgival tekint vissza a sosemvolt mltra, a steampunk inkbb a melanklia reflexivitst hozza, melyben ott tallhat a vgyds mellett a kesersg s a kritika is. A 19. szzad s fleg a szzadfordul a nagy ellentmondsok s a nagy lehetsgek kora volt, amikor befogadhatatlan mennyisg tuds s informci zdult az emberisgre, amikor a technika s a tudomny felfedezsei mgikus ervel bvltk el a kznsges halandt. Ez a hihetetlen lmnyhalmaz mr-mr azt sejteti: ha a tudomnyos, technikai s trtnelmi lehetsgek kaleidoszkpjt kicsit ms irnyba, vagy ms sebessggel forgatjuk annak idejn, a sok mozaik egszen ms kpp ll ssze. A steampunk pp ezzel a lehetsggel jtszik el minduntalanul, hogy ltrehozza alternatv trtnelme s alternatv vilga szmra a legmegfelelbb kpet.

A steampunk filmekben, a fantasy trtnetekhez hasonlan ltalban a j s a rossz csap ssze egymssal. A vilg a technikhoz, illetve a tudomnyhoz val viszony alapjn polarizldik: jk azok, akik jra, rosszak pedig azok, akik rosszra hasznljk a tudst. A szvetsg fgonosza pldul egy Fantom nev kpenyes-maszkos alak, aki vilguralmi terveit elrabolt tudsokkal terveztetett gpmonstrumokkal akarja megvalstani: amikor hseink rajtatnek a Mongliban kialaktott katonai bzison, kiderl, hogy larcos ellensgk valjban nem ms, mint maga a megbzjuk. Az 1965-69 kztt fut amerikai Wild Wild West tvsorozatbl kszlt Vadij vadnyugat (Barry Sonnenfeld, 1999) kt fhse, James West titkos gynk s Artemus Gordon feltall szintn egy zsenilis despotval veszik fel a harcot: a Kenneth Branagh ltal alaktott nyomork trannosz, Dr. Arliss Loveless a sivatagban fszkel, egy krter mlyn ptett veg s fm palotban, s szintn elrabolt tudsokkal tervezteti risi mechanikus tarantuljt, mellyel meg akarja nyerni az amerikai polgrhbort. Az Elveszett gyerekek vrosa (Marc Caro s Jean-Pierre Jeunet, 1994) despotja egy tengeri olajfrtoronyra emlkeztet szigeten l: az lmodni kptelen regember szolglival gyerekeket raboltat, gpeivel pedig azok lmait szipolyozza. Ugyancsak elrabolt gyerekekkel ksrleteznek Az arany irnyt tudsai, akik a vilg fltti uralomrt felels Magisterium megbzsbl prbljk elvlasztani egymstl az emberi testet s lelket. A The Chaos Engine jtkosnak ellenlbasa Lord Fortesque, a zsenilis tuds, aki flresikerlt ksrlete utn fuzionlt mechanikus szmtgpvel, mely rszabadult a vilgra, s tnkretette azt. Nmileg rnyaltabban klnbzteti meg a „jt” a „rossztl” a Steamboy, melynek drmai vgkifejletben klnfle rdekcsoportok csapnak ssze, hogy megszerezzk a gzgmbt, a jv technikjt forradalmast csodt. Mg az O’Hara alaptvny hbors clokra akarja hasznlni a Ray ltal menektett gmbt, addig a gzmozdony egyik megalkotja, Robert Stephenson pp azt hirdeti, „a tudomny azrt van, hogy az embereket boldogg tegye”. Ray gyantlanul nekiadja a gmbt, m hamarosan Stephensonrl is kiderl, hogy t is militns clok hajtjk, csak pp a brit birodalmat tmogatja. Az O’Hara alaptvny – Stephenson kzti sszecsapst ismtli meg a gzgmb kt feltalljnak, Ray apjnak s nagyapjnak prharca. Mg a balesete miatt cyborgszer flrobot ltre krhoztatott apa idealista-szocialista eszmket vall, s abban hisz, hogy a gz majd egyenlv teszi az embereket s felmenti ket a munka knja all, addig a vadember-szer nagyapa mr kibrndult: tudja, hogy az eszme nlkli tudomny haszontalan, ltja, hogy fit kihasznlja az alaptvny, ezrt a gpek elpuszttsra trekszik. Ray vgl rjn, hogy az nz rdekek s az idek koszban csak tehet rendet, ezrt sajt maga segt a gzgmb elpuszttsban.

A steampunk trtnelme pszeudo-trtnelem, ahol a technikai versenyfuts rendszerint gpek monumentlis csatjban, hborjban cscsosodik ki. A Vadij vadnyugat azzal a lehetsggel jtszik el, hogy mi lenne, ha elrabolnk Amerika elnkt, s a polgrhbort nem szak, hanem Dl nyern meg. A szvetsg az els vilghbor tizent vvel korbbi kirobbansnak gondolatt veti fel: a film elejn a Fantom tankjai, nmet hadijelzssel elszr a londoni Bank of England pletn tnek rajta, ezt a m-provokcit kveti az „angol” visszavgs, majd Velence elpuszttsa: a tervek nem csak a vzivros, de az egsz kontinens sszeomlshoz vezetnnek, ha nem lpnnek kzbe hseink. A hromrs Steamboy utols harmada gyakorlatilag egyetlen nagy hbor: mikzben az O’Hara alaptvny, Stephenson s Ray apai g felmeni szitv lvik egymst gzgpeikkel s a tudomny mindenhatsgrl vitznak, addig a Londonra apokaliptikus gz- s jgzivatar zdul, s a fl vros elpusztul. A sci-fivel szemben, mely a jelenbl kpzeli el a jvt, a steampunk pphogy a jelenbl, illetve a jvbl lttatja a mltat, vagyis retro-futurista mdon gondolkodik: a trtnelmi tuds fegyvertrval lp vissza az idben. A steampunk filmekben azonban, a regnyekkel ellenttben, rdekes mdon a hbor sosem vltoztatja meg drasztikusan a trtnelmet: mintha csak btortalan gondolatksrleteket ltnnk, a vilg visszall norml kerkvgsba, a gpek uralma nem kvetkezik be, a „mi lenne, ha?” krdst pedig felvltja a „mi lehetett volna, ha?” krds. A posztapokaliptikus steampunk mozi eddig hinycikk volt teht, ha csak nem szmtjuk ide Hayao Miyazaki Nauszik, a szl harcosai cm rajzfilmjt, mely ezer vvel a vilgot elpusztt „ht napos tz” utn jtszdik, m Miyazaki tbbi filmjhez hasonlan (A vndorl palota, Laputa, az gi palota) csak elvtve tartalmaz steampunk elemeket. Ugyancsak egy posztapokaliptikus vilgban fog jtszdni a vrhatan sszel debtl 9 cm amerikai animcis film, amelynek producere Tim Burton. A trtnet fhse egy „9” nvre hallgat kis lny, aki egy olyan vilgban tallja magt, ahol az emberek fltt a gpek uralkodnak: a hsnek el kell jutnia az utols megmaradt embercsapathoz, s lzadst sztva vget kell vetnie a gpek despotikus uralmnak.

A steampunk filmek fszerepli nha valdi szuperhsk. A szvetsg megboldogult viktorinus regnyhsei karakterknek megfelel szupertulajdonsgot kapnak: Dorian Gray pldul halhatatlan, Mina Harker vrt szv s repl, Dr. Jekyll Hulk-szer szrnny alakul, ha iszik a csodaszerbl, a lthatatlan ember a lopakods nagymestere. A Vadij vadnyugat West tbornoka hagyomnyos kolths s ncsbsz, trsa, Artemus Gordon ellenben zsenilis feltall, akinek fegyvere a tudomnyos tallkonysg: ciptalpa trket, ve kipattan minipisztolyt, zakja sodronyinget, hipnotizl korongmelleket s kilvd bokszkesztyt rejt. A mfaj mgis inkbb olyan, egyszer emberekrl szl, akik a htkznapok unalmbl kerlnek bele a trtnelmi anomlik forgszelbe. Ilyen a gzfi Ray-e, az Elveszett gyerekek vrosa Morzsja s Valakije, Az arany irnyt Lyra Belacquja, a Jasper Morello…navigtora, az elbb emltett 9 fhse, vagy a Benot Sokal kpregnyillusztrtor ltal ksztett szmtgpes kalandjtk, a Syberia gyvdnje, Kate Walker, aki egy rgi jtkgyr felszmolsval kapcsolatos szerzds kapcsn utazik egy francia vroskba, majd onnan a sejtelmes Syberiba.

Mechanikus paradicsom

A Steamboy els tz percben szinte teljes egszben a gpek a fszerep: kerekek, karok, turbink, szivattyk, csvek, mrmszerek labirintusaiban jrunk, olyan indusztrilis lomvilgokban, ahol az ember csak statisztaszerepet vllalhat, hogy nha kikandikljon a gzbl, majd visszabjjon oda. A steampunk mfaj vgletesen fetisizlja a gpeket, legjellegzetesebb motvuma a vilgba teremt ert lehel gz, s vilgot mozgat fogaskerk. A viktorinus korszak valjban a gpek kora volt, ahol nem csak a szvgyrak mlyn gubbasztottak hatalmas fmmonstrumok, mint holmi meglncolt szrnyetegek, de az let szinte minden terletn megjelentek a klnfle mechanikus csodaszerkezetek. Leonard de Vries Furcsa tallmnyok cm knyve a korszak legkptelenebb tallmnyait gyjttte ssze az optikai ketyerktl kezdve a telekommunikcis fantazmagrikon t a kzlekedsi nonszenszekig: a dilettnsok s az rltek agymensein tl a mbl egy vgtelenl optimista vilgkp sejlik fel, mely valban a gpektl vrta az let univerzlis rendbettelt. A gp azonban nem csak utpisztikus lom, de fenyeget szrny is volt a korszakban, aki ellen pldul a ludditk hirdettek elkeseredett harcot. Ez a kettssg megjelenik a steampunk filmekben is, ahol a gp a fhs legjobb segtje, vagy pp dmoni ellenfele.

A gp a 19 szzadban a kzlekeds lmnynek drasztikus megvltozst hozta: a vonatkabin a knyelmes, gyors, biztonsgos szgulds id- s trkapszuljv vlt. De a vast ugyanakkor fenyeget rmknt is megjelenik a korszakban: a fsts londoni metrba val leereszkedst pldul sokan hasonltottk Dante alszllshoz, a slyos vonatbalesetek hrei pedig hetente szerepeltek a The Times szalagcmeiben. Vonat nlkl nehz lenne gzpunk filmet elkpzelni: a Vadij vadnyugat Artemus Gordonja egy elvarzsolt kastlyszer csodavonattal jr, mely a luxus s az nvdelem klns vegytkrl tanskodik: a knyelmes brsonyszkek a snek al lkik, vagy pp kilvik a gyantlan utast, a mennyezetrl hatalmas kalapcsok pattannak le, a bilirdgolyk felrobbannak, vagy pp kbt gzt lvellnek a tmad arcba. Robert Stephensonnal is egy vonaton tallkozunk elszr a Steamboyban: a gzgmbt Manchesterbl menekt Ray egy vasti kocsiban tall menedket, melyet viszont egy lghaj tmad meg. A vast a 80 nap alatt a Fld krl Phileas Foggjnak is kedvenc kzlekedsi eszkze, s a Syberia jtkban is felbukkan egy hatalmas, titokzatos gzvonat: Kate Walker ezen indul a fagyos szibriai tjak felfedezsre.

Mg a vonat a szrazfldet gyarmatostja, addig a tengeralattjr a vz meghdtsnak eszkze. Prototpusa Nemo kapitny Nautilus-a, „az cen kardja”, mely nem csak a leghresebb Nemo-filmekben (pldul James Hill Nemo s a vz alatti vrosa) tallhat meg, de a Szvetsg elsszm szllteszkzv is vlik. Nemo hajja kzlekedsi eszkz, s palota is egyszerre: az sz utpia, amely azonban csak a stt mlyben, a medzk s a rjk rzketlen vilgban valsulhat meg.

A tizenkilencedik szzad az aerodinamikai ksrletek fellendlst hozta. Az 1890-es vek vgnek denevremberei s lgbiciklisti mr kpesek voltak akr tbb percet is eltlteni a levegben, mieltt Ikaroszknt a mlybe zuhantak volna, hogy groteszk hsi hallt leljenek a roncsok kztt. A repls trtnetben a Wright testvrek 1903-as gbe emelkedse jelentett fordulpontot. Az j vszzad kezdete bmulatosan egybeesett teht az ember egyik legsibb lmnak megvalsulsval, s a steampunk filmek tobzdnak a zeppelinek s a Leonardo Da Vinci-fle replszerkezetek ltvnyban. A repls tmjt legszebben taln a Jasper Morello… bontja ki: a film fhse egy specilis mszer birtokosa, mellyel bonyolult replszerkezeteket navigl. Morello rutinos kldetst kap, de gpe tnkremegy, s csapata egy bizarr lghajn folytatja egyre htborzongatbb tjt. Morellt mindekzben rgi bne is ldzi, ugyanis egyik kollgja hallt okozta a mltban figyelmetlensgvel. De klns replszerkezettel teszi meg Fogg a 80 nap alatt a Fld krl utols mrfldjeit, s Az arany irnyt, a Csillagpor, valamint a Nauszik, a szl harcosai replszerkezetei is a tizenkilencedik szzadi aerodinamikai fantazmagrikat juttatjk az esznkbe. Mg az Ifj Sherlock Holmes kalandjaiban (Barry Levinson, 1985) is felbukkan egy furcsa replszerkezet, mely azonban inkbb Leonardo gpezeteire emlkeztet, igaz, vgeredmnyben a renesznsz polihisztor inspirlta a viktorinus tervezzseniket is. A repls lmnytl s rmsgeitl termszetesen nem fosztja meg a hseit a Steamboy sem, mely olyan, mintha csak egy steampunk kzlekedsi evolcis filmet ltnnk.

A cyberpunkhoz hasonlan a steampunkban is megtalljuk az ember s a gp sszeolvadsbl ltrejv lnyeket. Ray apjnak fl arct pldul, egy slyos baleset ta gpmaszk fedi, mechanikus alkarja pedig egyben az irnyttorony gporgonjnak fontos alkatrsze. Az Elveszett gyerekek vrosa reg trannosza kklopsz nvre hallgat, gpszem, fanatizlt brenceivel raboltatja el a gyereket a vrosbl. A Vadij vadnyugat Dr. Loveless-e egy baleset miatt gzhajts tolkocsiba knyszerl, mely azonban a film vgs sszecsapsban szrny mechanikus lbakat nveszt. A szvetsg Fantomjnak katoni robotszer pnclban harcolnak, s kt gigantikus robotpnclba bjik A gentlemanek prbaja cm animcis kisfilm kt arisztokratja is, miutn sszevesznek azon, melyikk udvaroljon a kastly bjos rnjnek. A prbaj egyre jobban elfajul, a robotok vgl az egsz palott rombadntik. Egy Oscar nev humoros robot jelenik meg a Syberiban is: lesz Kate Walker titrsa s navigtora. Az Amanita Design jtkcg Machinarium cm szmtgpes jtkban, amely elrelthatan idn jelenik meg, ugyancsak egy kis robotot kell irnytanunk egy szrrelis gzpunk vilgban: a robotot egy szemttelepre hajtottk, innen kell visszatrnie, klnfle logikai feladatok megoldsval a nyomaszt nagyvrosba, hogy megtallja s megmentse robot-bartnjt.

A steampunk-filmek gpezetei, leszmtva taln a Vadij vadnyugat szrnysges mechanikus tarantuljt, szinte mindig teszttizlt formban jelennek meg. A gzpunk paradox mdon teht olyan mvszi irnyzatok (Art Deco, szecesszi) dszt- s formavilgt hasznlja fel, amelyek pphogy a gpek elleni lzadsbl szlettek. A steampunk gpek gyakran pp emiatt a praktikumnak ellentmond eszttikai knnyedsg miatt annyira trkenyek, srlkenyek: a Nautilus nhny jl irnyzott gylvstl a feje tetejre ll, a Steamboy gztornynak kecses vegablakai egyms utn trnek be a befejez lgicsata sorn. De a gpmonstrumok msik neuralgikus pontja maga a gz, vagyis az ltet bels energia, amely egy ponton tl sztfeszti a szerkezetek belsejt. A „nveljtek a nyomst!” mondat szinte minden olyan filmben elhangzik, ahol gzervel mkd gpeket ltunk: a vszesen kileng nyomsmr mszerek, a riaszt hangra fel-al rohangsz munksok az nmagt sztvet, kontrolllhatatlann vlt technika, az emberi feleltlensg miatt bekvetkez katasztrfa kpeit ellegezik meg. Ilyen trkeny, sszeoml vilg jelenik meg a cseh Karl Zeman zsenilis proto-steampunk filmjben, az rdgi tallmnyban is (1958), amely a stoptrkks animci s vals felvtelek vegytkbl szletett, s olyan, mintha csak Verne knyvillusztrcii kelnnek letre. A trtnet fhseit egy vulkn krterben rejl titkos iparvrosban tartjk fogsgban, ahol egy tuds zsenilis tallmnyt fabrikl. A film egyik legrdekesebb jelenete egyszerre reflektl az elgpiesedett modern hadviselsre, s a mozira. Egy gpsz sznalmas lgi-, fldi-, vzicsatkat megjelent cellulztekercseket vett, de kzben az gpe is felgyullad. A technika vvmnyait kzvett gp teht ppgy csdt mond, mint maga a technika, melyet dicsteni hivatott. A gpsz nem is tudja eloltani a tzet, vettjt felkapva, megszgyenlve menekl a helysznrl. A film vgn aztn teljesen nmaga ellen fordul a modern technika: a vulkn belsejben ptett risgy felrobban, hseink pedig lghajn szknek el, szllnak a barokkos fnyzn fel.

A vilg jrafelfedezse

A 19. szzad j fejezetet hozott a fldrajzi felfedezsek trtnetben is: a sarkkrk, Bels-zsia, az cenok feltrsval az utols fehr foltok is eltntek a Fld trkprl. A horizontlis felfedezs egytt jrt a vilg vertiklis megismersvel: a fld mlye a fosszilik, kzetrtegek s az izz magma birodalmv vltozott, az g pedig vgtelen vkuumm, ahol csak fagy s csillagpor tallhat. A vilg megismerse a tr vgs deszakralizcijhoz vezetett. Ez a megismers egytt jrt a Fld imperialista gyarmatostsval, amely a brit birodalom terjeszkedsben, majd Afrika moh bekebelezsben cscsosodott ki a szzad vgn.

A korszak tudomnyos-fantasztikus szerzi persze nem nyugodtak bele ebbe a kibrndt folyamatba, st, a tudomnyos felfedezsek eredmnyeit visszjukra fordtva j vilgokat teremtettek a geolgia, a rgszet, a paleontolgia, a botanika, a zoolgia s a kpzelet tvzsvel. Rider Haggard Afrikban Salamon kirly bnyit lelte fel, Jules Verne egy izlandi krterben a Fld kzppontjba vezet tra lelt r, Conan Doyle pedig az elveszett vilgot tallta meg egy dl-amerikai fennskon. A steampunk filmek ezt a mitomn attitdt veszik t, s a vilgot ismt csodkkal teli helly varzsoljk, megadvn hseiknek a lehetsget, hogy jbl elinduljanak a felfedezsekkel teli nagy kalandra.

A gzpunk mvek egy rszt mintha csak Darwin 1835-s, a Galapagos-szigetekre tett expedcija inspirln, mely klns lnyek s mg klnsebb tudomnyos sszefggsek feltrshoz vezetett. Ilyen zoolgiai expedci jelenik meg pldul China Miville Armada cm regnyben, ahol a trvnyen kvliek lakta risi lgiflotta egy legends tengeri szrny elfogsra indul. A Jasper Morello navigtora egy levegben sz szigeten nvny- s pkszer szrnyeteget fedez fel, melynek testnedvei gygyrt jelentenek a Gothit sjt pestisre, gy Morello haldokl szerelmt is megmenthetnk. Az llat tojsait a lghajra viszik, m a kifejld szrnyekrl kiderl, hogy emberi vrrel tpllkoznak. A fedlzeten utaz tuds egyms utn ldozza fel a legnysget. Vgl, a tuds halla utn Morello knytelen sajt vrvel itatni a szrnyeteget, azt remlve, hogy mg vgelgyenglse eltt felfedezik a sodrd hajt. Hasonl fldrajzi-zoolgiai titok feltrsnak vgya hajtja Benot Sokal els szmtgpes jtknak, az 1998-as Amerzone-nak a fhst. Az izgga riporter egy agg felfedez, Alexandre Valembois beszmolja nyomn indul az Amerzone nev titokzatos dl-amerikai tjra, ahol egy bennszltt trzs klns ritult vgez egy hfehr madr tojsa krl. A mr tbbszr idzett Syberiban Kate Walker egy lltlagosan ltez mammutcsordt kutat a fagyos Szibriban. Hasonl sarki jgbirodalom jelenik meg Az arany irnytben is, igaz itt a hsn mammutok helyett jegesmedvk s boszorknyok vilgra lel.

Verne szmra a kozmosz is kolonizland terletnek szmtott. A kilencvenes vekben risi npszersgnek rvend Ultima szmtgpes szerepjtk-sorozat 1991-es, Martian Dreams cm rszben hseinknek a vrs bolygt kell felfedeznik. A jtk olyan, mintha csak Ray Bradbury Marsbli krnikk s Verne Utazs a Holdba cm mvt kereszteztk volna. A trtnet szerint az 1893-as chicagi vilgkillts szenzcija egy hatalmas rgy, mely egy szabotzs miatt idejekorn a Marsra repti rhaj-lvedkt. Az rhajn olyan hressgek tartzkodnak, mint Sigmund Freud, Marie Curie, Thomas Edison, Theodore Roosevelt, Lenin, Tesla, Mark Twain, George Mliès, Sarah Bernhardt, H. G. Wells. A jtkosnak vissza kell repteni a celebeket a Fldre, klnben a trtnelem rkre megvltozik. A misszi sikerhez azonban jra kell leszteni az si civilizcit: be kell indtani a szntzels ermveket, ramot kell fejleszteni, vizet kell vezetni a csatornkba, st, specilis gpekkel mg a marslakk lmaiba is be kell lpni, hogy aztn az Argyre vrosban felptett rgyval vissza lehessen rppeni a Fldre. De hasonlan kihalt mechanikus vilgok jelennek meg az egyik leghresebb, mfajteremt szmtgpes jtkban, az 1995-s Mystben is. A mfajnak az a lnyege, hogy jtkos klnfle alternatv vilgokba kerl, ahol gpek uralkodnak, s ahol az emberi ltnek mr nyoma sincs. Ezekben a szrrelis panoptikumokban klnfle mechanikai-logikai feladvnyok vrjk a jtkost, aki csak a gpek beindtsval juthat vissza a valsgba. Kldetseit rendszerint csak eldei – a Myst esetben pldul a mechanikus sziget tervezje – zenetei segtik. Ily mdon a Myst-klnok tulajdonkppen a technika kiismersrl, a gpek fltti uralom visszaszerzsrl szlnak, mely egyben az ember tllsnek, vals vilgba val visszatrsnek zloga.

*

A steampunk filmek s videjtkok vilga, trtnelme egy sosemvolt mlt, s sosemlesz jv klns tvzetbl szletik. A steampunk egyszerre nosztalgikus s utpisztikus: egy mechanikus aranykor vzijt vzolja fel, ahol a gp korltlan lehetsgekkel ajndkozza meg az embert. Ezek a gpezetek azonban, lett lgyenek akrmilyen bonyolultak s monumentlisak, mindig kiismerhetk, megszerelhetk. A steampunk a barkcslmnyt hozza vissza, a gzfik szerszma a csavarhz s a franciakulcs. A steampunk ereje a gzben s a fogaskerkben rejlik, gy technolgija, a ludditk minden dhe ellenre paradox mdon antropomorf, fleg ha sszevetjk a modern technolgival, melynek eredje a lthatatlan ram, fszke pedig a chipek sunyi mikrokozmosza.

A steampunk a meg nem valsult, elszalasztott lehetsgekrl szl: felfedezi s tudsai azokat a nagy lmokat lik meg, melyek megvalstsra tbb nincs mdunk. A mfaj a gyerekkori rcsodlkozs naiv rmvel ajndkoz meg minket: a fik mlyn tallt zsebra, a dereng fny diavett, a Dor-metszetekkel illusztrlt Verne-meseknyv melankolikus szpsgvel. A steampunk oly mdon keveri a sci-fi-t, a fantasyt, s a trtnelmi regnyt, hogy mindegyikbl kivlasztja a legjobbat: a sci-fitl tudomnyossgt, a fantasytl heroizmust s idealizmust, a trtnelmi regnytl akkurtussgt klcsnzi. Ez a vegytk teszi ezt a fiatal mfajt olyan klnlegess, megfoghatatlann. A steampunk kedvelt kellkei kztt az ra s az irnyt mellett ott tallhatjuk a tkrt is. Ez a tkr termszetesen grbe, gy ha beletekintnk, mlyn a huszonegyedik szzadot is fellelhetjk a fsts nagyvros, a krnyezetszennyezs, az embert megfojt ncl technika kpben. A steampunk ilymdon prftikus ervel is br: arra figyelmeztet minket, ha a Verne Gyula-fle nagy lmodk lmait mr nem is valsthatjuk meg soha, akkor legalbb azokat a hibkat se kvessk el jra s jra, melyeket eldeink kvettek el, amikor elfelejtettk, hogy a technika s a tudomny clja az emberi boldogsg biztostsa, lett lgyen annak formja egy j csillaghoz vezet t, vagy egy knny kis stalghajzs a vros s a hegyek felett.

 


A cikk kzvetlen elrhetsgei:
offline: Filmvilg folyirat 2009/09 14-20. old.
online: http://filmvilag.hu/xereses_frame.php?cikk_id=9855

Kulcsszavak: 2000-es vek, alternatv trtnelem, alternatv vilgok, anti-utpia, felfedezk, filmtrtnet, giccs, j s rossz kzdelme, kiborg, kultuszjelensg, modern technika, robot/android, Sci-fi, steam-punk, szrrel, tudomny, trtnelem, trtnelmi fantasy, Trtnelmi film (vilg), utpia, Verne, XIX. szzad,


Cikk rtkelse:szavazat: 824 tlag: 5.52